Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Betere timing scheepsvaart vermindert CO2-uitstoot

  •  
13-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
containerschip

© Bron Pixabay

Containerschepen kunnen hun brandstofverbruik en daarmee de uitstoot van kooldioxide flink verminderen als ze tijdens hun reis al rekening houden met de tijd waarop ze moeten aanmeren in de haven. Door exact op het juiste tijdstip te arriveren (Just-In-Time-aankomsten) kan er tot wel veertien procent brandstof worden bespaard, blijkt uit onderzoek van het Havenbedrijf Rotterdam in opdracht van de Low Carbon GIA.

Aankomsttijd

De precisie-aankomsten spelen volgens het Havenbedrijf een belangrijke rol bij het verlagen van de uitstoot in de scheepvaart. De haven van Rotterdam deed mee aan het onderzoek door aankomst en vertrektijden van schepen te verstrekken.

Met Just-In-Time-aankomsten passen schepen tijdens hun reis de snelheid al aan voor een optimale aankomst in de haven. Dat kan alleen als ook ligplaats, vaarweg en nautische diensten beschikbaar zijn.

De grootste besparing werd gerealiseerd bij schepen die de gehele reis de snelheid aanpasten aan de verwachte aankomsttijd. Daar werd iets meer dan 14 procent brandstof bespaard. Ook als in de laatste 24 of 12 uur van een reis de snelheid aan de aanmeertijd wordt aangepast, is er sprake van een besparing. Maar die was met bijna 6 en dik 4 procent wel minder.

De Low Carbon GIA is een publiek-privaat samenwerkingsverband die innovatieve oplossingen bedenkt om tot een koolstofvrije scheepvaartsector te komen.

Bron: ANP

Meer over:

co2, scheepsvaart,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.