Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bestrijdingsmiddelengebruik in Nederland neemt toe

  •  
27-05-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ammoniak.jpg
Het gebruik van giftige chemische bestrijdingsmiddelen is in 2008 gegroeid naar gemiddeld 6,8 kg per hectare, terwijl dit in 2004 nog 6,4 kg per hectare was (bron: CBS, 26 mei 2010). Nederland is hiermee nog steeds koploper in Europa (met België) in het gebruik van bestrijdingsmiddelen. “Al in 2003 beloofden de boerenorganisaties in een convenant het bestrijdingsmiddelengebruik te laten dalen. Ook hier geldt weer: veel mooie woorden, weinig daden. Het wordt tijd dat de overheid de wetgeving aanscherpt”, aldus Sijas Akkerman, teammanager Voedsel en Landbouw van Stichting Natuur en Milieu.
Dat boeren ook prima met minder, of zelfs helemaal zonder bestrijdingsmiddelen kunnen telen, bewijst de groentesector. Daar nam het gebruik met 60 procent af. Een voorbeeld daarvan is de gezonde en schone weetwatjeeet-tomaat, die tomatenteler Royal Pride Holland in samenwerking met Natuur en Mi! lieu in april op de markt heeft gebracht.
Waar de groentetelers het goed doen constateert het CBS extreme uitschieters in de bloemen- en bollenteelt tot wel 100 kg per hectare (lelies). Ook appel- en perentelers doen het slechter dan in 2004, aldus de cijfers van het CBS.
Door het teveel aan gebruik van giftige chemische bestrijdingsmiddelen komt onder andere onze drinkwatervoorziening in gevaar. Chemische bestrijdingsmiddelen hebben ook een negatieve invloed op de biodiversiteit. De wilde bij en de honingbij hebben erg te lijden van bijvoorbeeld het bestrijdingsmiddel Imidacloprid. De bij is belangrijk omdat zij zorgt voor de bestuiving van allerlei gewassen, bloemen, planten, struiken en bomen.
Natuur en Milieu vindt dat er een eind moet komen aan de vrijwillige aanpak die uiteindelijk alleen maar tot vrijblijvendheid heeft geleid. Akkerman: “Wij stellen voor dat minister Verburg van LNV op drie punten actie onderneemt. Eén: stuur onafhankelijke voorlic! hters op pad die de boeren stimuleren om hun teelt te verduurz! amen. Tw ee: EU-subsidies zouden alleen nog toegekend moeten worden aan boeren en tuinders die duurzaam telen. Drie: stel wettelijke eisen die ervoor zorgen dat er geen giftige bestrijdingsmiddelen meer worden gebruikt.”
Bron: Natuur en Milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.