Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bestrijdingsmiddelen met glyfosaat uit de verkoop in Tuincentra

22 okt 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
Glyfosaat - roundup

© Bron: Global Justice Now via Flickr.com

Tuincentra gaan stoppen met de verkoop van bestrijdingsmiddelen die de stof glyfosaat bevatten. Tuinbranche Nederland heeft daar afspraken over gemaakt met milieuorganisatie Natuur & Milieu. Vanaf 1 januari 2022 halen de centra onkruidverdelgers met glyfosaat, waarvan Roundup het bekendst is, uit de schappen. Middelen met een laag milieurisico krijgen juist voorrang, melden de organisaties.

Bodemleven aantasten

Over de schadelijkheid van glyfosaat voor de gezondheid en het milieu is veel wetenschappelijke discussie. De stof staat bij de Wereldgezondheidsorganisatie te boek als "waarschijnlijk kankerverwekkend" en kan daarnaast onder meer het bodemleven aantasten. De Europese Commissie staat het gebruik ervan toe tot eind 2022. Of de onkruidbestrijder daarna nog mag worden gebruikt, is afhankelijk van een nieuwe risicobeoordeling, die nog gaande is. Nederland, Zweden, Frankrijk en Hongarije voeren die beoordeling uit.

Verduurzamen van tuinieren

De tuinbranche zegt consumenten te willen aanmoedigen tot verduurzaming. "Daar hoort ook het vergroenen van Nederlandse tuinen en het terugdringen van het gebruik van particuliere bestrijdingsmiddelen bij", aldus een woordvoerder. Bij de brancheorganisatie zijn 450 retailers en 120 leveranciers van tuinproducten aangesloten, zoals Intratuin, Boerenbond, Praxis en Hornbach.

Stop met azijn en chloor gebruik

De centra willen verder het gebruik van azijn en chloor in de tuin tegengaan. "Bij de verkoop van deze producten wordt duidelijker aangegeven dat ze geen duurzame keuze zijn en niet bedoeld zijn voor de tuin", aldus Tuinbranche Nederland. Natuur & Milieu noemt het gebruik van deze middelen om bijvoorbeeld mos en onkruid tegen te gaan "een regelrechte aanslag op de bodem, water en insecten".

"Er is helaas nog steeds geen wettelijk verbod op schadelijke bestrijdingsmiddelen, zoals glyfosaat, dus we zijn blij met deze goede actie van de branche zelf", zegt bestuurder Rob van Tilburg van Natuur & Milieu.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar