Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Amerikaanse rivierkreeften bestrijden is een hele opgave

  •  
22-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
249 keer bekeken
  •  
Rode Amerikaanse rivierkreeften

© foto: Hans van Dijk

Exotische rivierkreeften, zoals de rode Amerikaanse rivierkreeft, hebben de eigenschap dat ze oevers ondergraven, planten aanvreten en heldere waterplassen om weten te toveren in een modderpoel. Het waterschap Amstel Gooi en Vecht dat waakt over de waterkwaliteit en is daarom een onderzoek gestart naar de mogelijkheden om deze verschillende invasieve exoten te bestrijden. In een klein plasje bij het Utrechtse Molenpolder wordt gewerkt aan het wegvangen van de kreeften. Een klein half jaar geleden is men begonnen met het wegvangen. 

Merken

Eerst is via een nulmeting bepaald hoeveel kreeftjes er in de plas zaten. Aan de hand van gemerkte exemplaren die daarna weer werden uitgezet, kon men bij het terugvangen bepalen hoeveel er in totaal zaten. De onderzoekers kwamen op ruim vijfduizend exemplaren in een plasje van ongeveer 0,3 ha, voornamelijk rode Amerikaanse rivierkreeften. Daar schrokken ze nog al van. Dagelijks worden er nu korven uitgezet om zoveel mogelijk kreeften eruit te halen. Wekelijks zijn dat zo'n honderd exemplaren. En dat worden er niet minder. Dus het einde is ook nog niet in zicht. Ook door de nieuwe aanwas. Een vrouwtje kan zomaar vijfhonderd eitjes onder haar staart hebben zitten.

Op de menukaart

Voor het Waterschap is het een veel te kostbare zaak om hun hele gebied, dat een groot deel van de provincie Utrecht en Noord Holland omvat, kreeftenvrij te krijgen. Daarom wordt er gedacht aan het toestaan van commerciële visserij. Amerikaanse rivierkreeften zouden niet misstaan op de menukaart van restaurants. Ook het Rijk begint te denken aan een oplossing in deze richting.

Opkomst van de exotische rivierkreeften

In Nederland komt van oorsprong één soort rivierkreeft voor: de Europese rivierkreeft. Sinds de tweede helft van de vorige eeuw zijn daar verschillende exoten bij gekomen, waarvan de rode Amerikaanse rivier de opvallendste is. De meeste soorten zijn ingevoerd om op te eten, en vervolgens ergens in het wild uitgezet of ontsnapt. Veel van die nieuwe, invasieve soorten lijken zich razendsnel te verspreiden. Herken de verschillende soorten met de  Zoekkaart rivierkreeften .

Waterschapverkiezingen

De Amerikaanse rivierkreeften zijn niet de enige soorten die schade aanrichten en die met veel geld bestreden worden. Ook de muskusrat verzwakt oevers en dijken. En door woekerende planten als de Cabomba, groeien plassen dicht en drukken inheemse planten weg. Voor de bestrijding is veel geld nodig. Bij de Waterschapsverkiezingen in maart 2019 kunnen deze onderwerpen een belangrijk onderwerp gaan worden.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.