Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

"Beste vlinderzomer van de eeuw"

  •  
19-08-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
heideblauwtje_01.jpg
Vlindervrienden kunnen dit jaar hun hart ophalen: deze zomer is voor vlinders in Nederland met gemak de beste zomer van de eeuw.
Ruim verslaat
Uit gegevens van het Landelijke Meetnet Vlinders blijkt dat 2013 andere goede zomers voor vlinders als 2003 en 2006 ruim verslaat, meldt De Vlinderstichting op natuurbericht.nl
Voldoende voedsel
Harde cijfers zijn moeilijk te geven, zegt de stichting, maar vrijwilligers hebben deze zomer op vaste routes gemiddeld zo'n 40 procent meer vlinders gezien dan in het jaar ervoor. Redenen hiervoor waren de koude winter en het koele en late voorjaar. Hierdoor begon de vegetatie langzaam te groeien en was er altijd voldoende voedsel voor de rupsen. Vanaf juni zorgde de warme zomer voor optimale omstandigheden om volop te vliegen.
Negatieve trend
Dit betekent echter niet dat het goed gaat met de vlinders in Nederland. De zomer van 2013 zou in de jaren negentig namelijk een heel gewone vlinderzomer zijn geweest. De vlinderstand loopt sinds 1990 langzaam maar voortdurend achteruit. Er zijn betere en slechtere jaren, maar de trend is negatief.
Keerpunt
,,We hopen dat deze zomer een keerpunt is'', zegt Kars Veling van De Vlinderstichting, ,,maar dat kunnen we niet voorspellen.'' Als het de komende tijd niet al te droog wordt, is de kans groot dat ook volgend jaar weer een goed vlinderjaar wordt, aldus Veling.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.