Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bestand blauwvintonijn in Middellandse Zee op instorten

  •  
22-05-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
blauwvintonijn_22.jpg
Als de jacht op de laatste blauwvintonijnen in de Middellandse Zee op de huidige voet doorgaat, zijn de tonijnen die zich kunnen voortplanten, in 2012 weggevist. Dit betekent de definitieve nekslag voor deze magische, snelle roofvis in de Middellandse Zee. Het betekent ook het definitieve einde voor de vele vissers die actief zijn in dit gebied. “Het bestand staat op instorten. Het is nu aan het gebeuren, terwijl er op dit moment nog steeds als gekken wordt doorgevist”, aldus Carel Drijver, hoofd programma Oceanen en Kusten van het Wereld Natuur Fonds (WNF) bij de presentatie van het boek Reuzentonijn van NRC-correspondent Steven Adolf in Den Haag.
Ondertussen wordt ook het gewicht van de gevangen tonijnen steeds kleiner. Voordat er sprake was van industriële visserij in de Middellandse Zee, vingen vissers soms wel tonijnen van 900 kilo. Maar inmiddels is het gemiddelde gewicht drastisch gedaald. Tonijnen gevangen voor de kust van Lybië, zijn gedaald van gemiddeld 124 kg in 2001 tot nog maar 65 kg in 2008. Voor de kust van Spanje werden in 1993/1994 vissen gevangen van gemiddeld 159 kg; nu is dat nog maar 77 kilo, en tonijnen gevangen voor de kust van Turkije zijn in gewicht gedaald van 80 kg in 1993/1995 tot 41 kg in 2008. “De daling in gewicht zorgt voor extra druk op het bestand, omdat juist grote tonijnen voor veel meer nageslacht kunnen zorgen dan de kleinere”, aldus Drijver.
Het WNF dringt aan op een onmiddellijke sluiting van de visserij, zodat het bestand de gelegenheid kan krijgen om zich te herstellen. “Er is hier sprake van een volledig uit de hand gelopen situatie, waarbij steeds meer schepen jagen op steeds minder tonijn. De quota die worden toegewezen, zijn veel hoger dan de wetenschappelijke adviezen. Maar de vissende landen houden zich vaak niet aan de quota en daar bovenop is er nog illegale visserij. Ook wordt gebruik gemaakt van vliegtuigjes die de scholen opsporen. De tonijn heeft dus geen enkele kans.
Alle restaurants en winkels in Monaco besloten in april om geen blauwvintonijn meer te verkopen. Het WNF is blij met dit initiatief en hoopt dat andere landen dit voorbeeld volgen. Blauwvintonijn staat ook in de rode kolom van de nieuwe VISwijzer 2009-2010, dit betekent: liever niet eten. In de wereld komt steeds meer steun om blauwvintonijn op lijst I te krijgen van de CITES-conventie. In 2010 vindt weer een grote CITES-conferentie plaats. Plaatsing op lijst I betekent dat de internationale handel wordt verboden. Op lijst I staan al bedreigde dieren als de tijger en de mensapen. CITES staat voor Convention on International Trade in Endangered Species.
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor