Al een paar jaar staat de palingstand onder druk. Niets voor niets staat de trekvis op de CITES-II lijst: paling is niet direct bedreigd met uitsterven maar dat zal wel gebeuren tenzij er niet meer in gehandeld mag worden. Sinds twee jaar heeft de
overheid
bepaald dat er gedurende een aantal maanden (eerst twee, daarna drie maanden)
niet op paling gevist
mag worden.
Palingwijzer
Om de paling in stand te houden bedacht de Stichting DUPAN (Duurzame Palingsector Nederland) de palingwijzer. DUPAN stelt daarin dat door meer paling te eten je de paling in stand houdt. Van het verdiende geld kan glasaal gekocht worden en weer tot paling worden gekweekt. Gekweekte paling zorgt niet voor nakomelingen en is er voor consumptie. Greenpeace, Stichting Noordzee en de commissie Aalherstel hebben bij de reclame Code Commissie
een klacht
tegen DUPAN ingediend omdat de palingwijzer misleidend is.
Onzin De Palingwijzer
haalt onder meer in punt 7 onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) aan dat stoppen met visserij en handel geen optie is voor de palingsector om de paling te helpen herstellen. Navraag bij het LEI leert dat DUPAN hier niet eens onjuist citeert maar ronduit onzin vertelt. Het LEI heeft DUPAN dringend gevraagd deze tekst aan te passen.
Duurzaam?
De vraag blijft of duurzame paling kan bestaan. De schuld van de lage palingstand ligt volgens DUPAN aan de vervuiling, de gulzige aalscholver, en de barrières zoals gemalen, sluizen en waterkrachtcentrales die de trekvis dwarsbomen. DUPAN stelt dat de schuld in ieder geval niet bij de vissers, kwekers en verwerkers ligt. Creativiteit zoals vangstquota of een hogere minimumlengte van de paling ontbeert DUPAN. Echte ideeën moet je zoeken bij vissers die al decennia ervaring hebben.
Menno spreekt in Vroege Vogels met de laatste palingvisser aan de IJssel en met Jan Terlouw van de commissie Aalherstel die vindt dat het volledig afgelopen moet zijn met de palingvisserij.