Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Besmettelijk virus raakt wilde konijnenpopulatie

  •    •  
29-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
474 keer bekeken
  •  
Konijn

© Anna-Toos van den Heuvel

De zeer besmettelijke en voor konijnen dodelijke infectie RHDV-2 waart rond onder wilde populaties van het dier. Het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) heeft in de tweede helft van dit jaar vier tot zes meldingen per maand binnengekregen van dode konijnen. Per melding ging het volgens DWHC om 2 tot wel 25 dood gevonden dieren. Het centrum raadt vaccineren van gehouden konijnen aan.

Variant van klassiek virus

Rabbit Hemorrhagic Disease Virus, RHDV-2, is een variant op het klassieke RHD-virus dat bekend is als ziekteverwekker onder konijnen. RHDV-2 dook in 2015 voor het eerst in Nederland op. Het virus is daarna niet meer weggeweest, maar dit jaar zijn er wel veel slachtoffers. Meldingen kwamen bij DWHC binnen uit het hele land, onder meer uit Amstelveen, Hof van Twente en Gelderland. Veertien dode konijnen van acht verschillende locaties zijn in het laboratorium onderzocht. Negen dieren bleken besmet met RDHV-2.

Besmetting via contact

Konijnen besmetten elkaar met het virus. Dat kan gebeuren door contact, maar ook door aanraking met uitwerpselen. Ook in de uitwerpselen van roofdieren die een besmet konijn hebben gegeten kan levensvatbaar virus achterblijven. Honden, katten en andere huisdieren zijn niet gevoelig voor de ziekte, aldus DWHC. Inenten van huiskonijnen is niet verplicht maar wel verstandig, aldus het centrum.

Eerste melding

In januari 2016 werd het nieuwe virustype RHD2 voor het eerst ook bij wilde konijnen aangetroffen. In andere landen bleek dat dit ’nieuwe’ RHD2-virus, dat voor het eerst in 2010 in Frankrijk is gevonden,  zich iets anders gedraagt en minder dodelijk is. Maar dit kan per gebied verschillen.

Bron: ANP en Zoogdiervereniging

Meer over:

virus, konijnen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.