Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Besluiten opsporen schaliegas moeten over

  •  
15-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gas_06.jpg
De minister van Economische Zaken en Klimaat moet nieuwe besluiten nemen over het opsporen van schaliegas in Noord-Brabant en de Noordoostpolder. Dat heeft de Raad van State geoordeeld.

Geen commerciële boringen naar schaliegas

Het Britse bedrijf Cuadrilla had in 2014 gevraagd om verlenging van zijn vergunningen voor de opsporing van schaliegas in die gebieden. Toenmalig minister Henk Kamp wees die verlenging af, op basis van het kabinetsbesluit tot 2020 geen commerciële boringen naar schaliegas toe te staan.
Volgens Cuadrilla was het besluit van de minister in strijd met de Mijnbouwwet en het stapte naar de rechtbank. Die gaf het bedrijf in 2016 gelijk. De minister en medetegenstander Milieudefensie gingen daarop in beroep.
De Raad van State oordeelt nu dat de Mijnbouwwet van destijds geen ruimte bood om verlenging van de vergunningen om milieuredenen te weigeren.

Wijzigingen in de Mijnbouwwet

Inmiddels is de Mijnbouwwet gewijzigd. Die biedt nu wel de ruimte om het belang van het milieu bij een nieuw besluit over verlenging van de vergunningen te betrekken.
Of Cuadrilla daarmee gebaat is, is de vraag. Huidig minister van Economische Zaken Eric Wiebes heeft de Tweede Kamer in februari laten weten dat commerciële opsporing en winning van schaliegas in Nederland de komende jaren niet aan de orde is en dat er geen vergunningen hiervoor zullen worden afgegeven.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.