Beschuit met muisjes voor 'Vliegende Brigade'
• 04-02-2011
• leestijd 2 minuten
Lisa, een vrouwtjesolifant op Sumatra is bevallen van een gezond olifantkalfje: een jongetje. Dit is het tweede jong van Lisa; in 2007 werd Nella geboren. Lisa en de baby maken het goed. Het jonkie heeft nog geen naam. Lisa werkt als het ware voor het Wereld Natuur Fonds (WNF). Ze is onderdeel van de Flying Squad oftwel Vliegende Brigade. Deze groep getemde olifanten wordt in Tesso Nilo wordt ingezet om wilde soortgenoten die akkers of mensen bedreigen op een rustige manier terug naar het bos te drijven en op die manier mens-dierconflicten te verkomen.
Lisa en straks ook haar jong werken in de provincie Riau aan een veilig leefgebied voor andere olifanten in Tesso Nilo. Door de grootschalige houtkap die plaatsvindt op het Indonesische eiland Sumatra, krijgen de dieren daar steeds minder ruimte en rust. Olifanten, en soms ook tijgers, moeten steeds vaker op zoek naar voedsel buiten het bos. Om een partner te vinden, moeten ze op zoek in een ander natuurgebied en om daar te komen trekken ze door gebieden waar mensen wonen en hun vee houden.
Conflict
Hierdoor komen mens en dier steeds vaker met elkaar in conflict. Omdat ze vrezen voor hun leven, hun oogst of hun vee doden de dorpelingen deze wilde dieren vaak. Olifanten worden soms gevangen en ondergebracht in olifantenkampen, waar de omstandigheden vaak slecht zijn.
Olifant
Het WNF spreekt met de regering over plannen die tot meer ruimte en een goede scheiding van natuur- en landbouwgebieden leiden. Dat zou ook minder conflicten tussen mens en dier tot gevolg hebben. In 2004 introduceerde het WNF in Riau bovendien een zogeheten ‘vliegende brigade’ als één van de oplossingen voor dit conflict tussen mens en olifant. De brigade bestaat uit tamme olifanten en hun berijders.
Het team gebruikt verschillende technieken om wilde olifanten weg te jagen. Eén ervan is dat trainers te voet het gebied in gaan om met licht- en geluidsignalen wilde olifanten weg te jagen. Als dit niet werkt gaan de trainers op de tamme olifanten het gebied in om wilde olifanten terug het bos in te drijven.
Door het verdwijnen van de bossen zijn Aziatische olifanten uit een groot deel van hun oorspronkelijke leefgebied verdwenen. Naar schatting zijn er in het wild nog tussen de 25.600 en 32.750 over.
Bron: WNF