NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bescherming van de zeldzame grote vuurvlinder

7 nov 2019
  •  
leestijd 1 minuten
De grote vuurvlinder (Lycaena dispar) is een van de meest zeldzame vlindersoorten in Nederland. Deze bijzondere vlinder komt alleen nog voor in de Weerribben en de Rottige Meenthe, een bijna aangrenzend moerasgebied in Friesland. Ons land is ook de enige plek waar de ondersoort batava voorkomt.

Deze ondersoort is een zeer kritisch op zijn leefgebied, namelijk laagveengebieden en moerassen met verlandingsvegetatie waar waterzuring groeit. Ze gebruiken waterzuring om de eitjes op af te zetten. Naast deze waardplant, heeft de grote vuurvlinder ook nectarplanten nodig zoals de echte valeriaan, koninginnenkruid, en kale jonker.

Eitjes en rupsen van de grote vuurvlinder

Bescherming van dit leefgebied en dus ook de vuurvlinder is noodzakelijk. Als deze hier verdwijnt, is het klaar met de ondersoort van de grote vuurvlinder. Waterzuring moet als waardplant beschermd worden, zodat er eitjes en rupsen op kunnen groeien. De rupsen en eitjes worden gegeten door andere insecten en door vogels, dus er moeten behoorlijke aantallen zijn wil de soort overleven.

Nationaal Park Weerribben Wieden probeert samen met vrijwilligers de verlandingsvegetatie en ook de waterzuring te behouden. Dit laatste doen ze door moerassen te controleren op deze waardplant en op eitjes of rupsen. Als ze worden gesignaleerd, worden deze plekken gemarkeerd en overgeslagen bij het maaien in de zomer.

Kijk vrijdag 8 november 2019 naar de Weerribben-Wieden om 19:35 naar NPO 2!

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.