Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bescherming oceanen verhoogt opbrengsten

  •  
04-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
oceaan_09.jpg

© Fotograaf: TillyMeijer

Een betere bescherming van de oceaan zorgt voor veel meer werkgelegenheid, vis, toeristische inkomsten en betere kustbescherming dan de kosten die er tegenover staan. Dat blijkt uit nieuw onderzoek naar de opbrengsten van beschermde zeegebieden in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WNF). De studie verschijnt enkele maanden voordat regeringen binnen de Verenigde Naties praten over de toekomst van de oceanen.
Opbrengsten verdrievoudigd
Het onderzoek, uitgevoerd door de Vrije Universiteit in Amsterdam, toont aan dat elke dollar die wordt geïnvesteerd in het opzetten van beschermde zeegebieden naar verwachting ten minste wordt verdrievoudigd door de opbrengsten. Onder de kosten en investeringen van beschermde zeegebieden vallen onder meer het realiseren en bewaken van het gebied en de gederfde inkomsten van vissers die er niet meer of minder mogen vissen.
Uitkomsten meenemen naar topoverleg
Het onderzoek laat zien dat bescherming van waardevolle natuur in zee tot 2050 resulteert in een opbrengst van ca 435 miljard euro tot ca 815 miljard euro. Het WNF roept regeringen daarom op om de uitkomsten mee te nemen in het topoverleg van de Verenigde Naties in september over de ontwikkelingsagenda om armoede te bestrijden. Daarnaast is eind dit jaar in Parijs een klimaattop, waarbij WNF overheden ook aanspoort afspraken te maken over oceaanbescherming.
Waardevol
De onderzoekers onderstrepen dat beschermde zeegebieden niet alleen een natuurlijke waarde vertegenwoordigen, maar ook een economische waarde. Een oceaan met een goed functionerend ecosysteem vormt een natuurlijke kustbescherming door mangroves en koraal, slaat koolstofdioxide op in onder meer zeegras, creëert werkgelegenheid door visserij, toerisme en recreatie en voedt de bevolking.
Beschermd zeegebied
Momenteel bestaat nog slechts 4 procent van de oceanen uit een beschermd zeegebied. Een deel daarvan bestaat bovendien alleen op papier of functioneert niet goed. Internationaal is afgesproken dat de komende jaren een veel groter deel van de oceanen moeten worden beschermd. In 2020 moet 10 procent een beschermd zeegebied zijn en in 2030 moet 30 procent van zee een beschermde status hebben.
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.