Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bescherming kwetsbare Noordzeegebieden

  •  
02-07-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Dodemansduim_Wikimedia__creative_commons_.jpg

© Dodemansduim groeit uitbundig op Klaverbank. Foto: Wikimedia (Creative Commons)

Eindelijk kunnen twee belangrijke natuurgebieden in de Noordzee worden beschermd: de Doggersbank en de Klaverbank. De Tweede Kamer legt na een lange periode van uitstel geen verdere belemmeringen meer in de weg. Een deel van de unieke onderwaternatuur kan nu worden beschermd tegen schadelijke visserij waarbij met netten de bodem kapot wordt geschraapt. Daarnaast geldt in een deel van het Friese Front een verbod op vissen met 'staand want', netten die vast in het water staan.
Kraamkamers
De beschermingsmaatregelen zijn een belangrijke stap op weg naar een netwerk van beschermde gebieden op zee. Zo’n netwerk geeft het leven in de Noordzee, waaronder belangrijke kraamkamers van vissoorten en fourageerplekken voor vogels, de kans zich te herstellen. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft vorig jaar met de campagne 'Seastars' actie gevoerd voor bescherming van de Noordzee en in het bijzonder de waardevolle Doggersbank.
Duidelijkheid
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is daarom blij dat er na lang uitstel eindelijk duidelijkheid komt voor de Doggersbank. Er is jaren onderhandeld tussen de betrokken Europese lidstaten, visserij- en natuurorganisaties over bescherming voor dit unieke onderwatergebied. In Duitsland, Denemarken en het Groot-Brittannië werd al in 2013 politiek akkoord bereikt over de grensoverschrijdende Doggersbank.
Bodemberoerende visserij
Het instellen van een beschermd zeegebied betekent overigens niet dat het gebied niet meer toegankelijk is voor vissers. Zo zal van de Doggersbank slechts eenderde deel worden gesloten voor schadelijke bodemberoerende visserij. Na afstemming met andere Europese landen die betrokken zijn bij visserij op de Noordzee zal het beschermingsplan ter akkoord naar de Europese Commissie worden gestuurd. Na akkoord van de Europese Commissie zal een datum vastgesteld worden waarop de beschermingsmaatregelen in werking treden. De zeegebieden vallen onder de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn, deze richtlijn zorgt ervoor dat Europa’s meest kwetsbare soorten en hun leefomgeving worden beschermd.
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.