Vroege Vogels

Bescherming Doggersbank schiet te kort

  •  
24-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
image008.jpg

© Anjelierkoraal, gevonden op de Doggersbank tijdens Expeditie Noordzee. Foto: Udo van Dongen.

Een aantal natuurorganisaties, waaronder het Wereld Natuur Fonds, gaat een klacht indienen bij de Europese Commissie omdat ze vinden dat het beschermingsplan van de Doggersbank tekortschiet. Volgens hen bedreigt de zogenoemde zegenvisserij de bodem van de ondiepe zandbank in de Noordzee.
De klacht richt zich tegen maatregelen die Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben afgesproken. Volgens de natuurorganisaties was na jarenlang onderhandelen toegezegd dat een derde van de Doggersbank beschermd wordt tegen visserijtechnieken waarbij netten over de bodem worden gesleept. Dat is echter 5 procent geworden in het definitieve voorstel dat onlangs door de lidstaten naar Brussel is gestuurd.
"Het is onbegrijpelijk dat Nederland, Duitsland en Engeland dit unieke natuurgebied, onderdeel van het Europese Natura2000-netwerk, toch opent voor een visserijtechniek die de unieke bodemstructuur aan zal tasten", zegt WNF-directeur Kirsten Schuijt.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.