Vroege Vogels

Beschermde vleermuis frustreert ambitieuze isolatieplannen kabinet

theme-icon
Duurzaam leven
  •    •  
30-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
764 keer bekeken
  •  
SaskiaGilbert vleermuis

Vleermuis

© SaskiaGilbert

Het kabinet wil dat in 2030 ruim twee miljoen extra huizen zijn geïsoleerd, maar gaat die deadline zeker niet halen. Dat zegt de brancheorganisatie van isolatiebedrijven VENIN tegen Nieuwsuur. Probleem is dat in spouwmuren, die makkelijk geïsoleerd kunnen worden, vaak vleermuizen wonen. Vleermuizen vallen onder de Wet natuurbescherming. Het is verboden de dieren te doden of te storen in hun leefomgeving.

De Raad van State buigt zich nu over een zaak tussen de provincie Utrecht en een isolatiebedrijf, dat voor de isolatiewerkzaamheden onvoldoende onderzoek zou hebben gedaan naar de aanwezigheid van vleermuizen. De hoogste bestuursrechter streeft ernaar voor de zomer uitspraak te doen. Isolerend Nederland én de provincies wachten in spanning op die uitspraak. "De isolatieplannen van Nederland kunnen in gevaar komen", zegt voorzitter Piet-Jan Dijkstra. "In de wandelgangen wordt weleens gezegd dat dit het nieuwe stikstofdebacle gaat worden."

In februari heeft Vroege Vogels een reportage gemaakt over het isoleren van spouwmuren en de beschermde staat van vleermuizen. Beluister hier de reportage:

Bron: Nieuwsuur

Thema's:

theme-icon
Duurzaam leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

MarcelM
MarcelM31 mei 2023 - 14:33

De Etna is weer eens uitgebarsten. Die produceert in 3 dagen meer stikstof dan alle mensen, aller tijden, bij elkaar. In China bouwen ze de komende jaren 600 nieuwe kolencentrales. In India bouwen ze de komende jaren 1300 nieuwe kolencentrales. Samen 2,6 miljard inwoners. Nederland kan zijn geld wel beter besteden dan in zijn eentje de aarde proberen te redden. Aardgas is schoner dan elektrisch rijden, diesel (alles meegerekend) ook. Het is, trouwens, helemaal geen wetenschap dat de aarde opwarmt. Het is eerder een soort religie.

johcor10
johcor1031 mei 2023 - 13:03

Inmiddels heel wat jaren geleden attendeerde ik jullie op het grote belang van de spouwmuur als habitat van insecten, zoals het lieveheersbeestje. En de bedreiging die uitging/gaat van het volspuiten ervan met pur en dergelijke. Er was kennelijk nog onvoldoende onderzoek verricht om hiermee iets te kunnen. Nu de vleermuis het nieuws heeft gehaald lijkt het me een goed moment om ook al die andere diertjes voor het voetlicht te brengen. Bedenk applicaties om de levende have toch onderdak te bieden, bijvoorbeeld voor een veilige winterslaap in een beschermd deel van de spouwmuur.