Vroege Vogels

Beschermde status voor bloeigebied Kievitsbloem

  •  
02-03-2006
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_169004.jpg
Bloeigebieden van de zeldzame wilde kievitsbloem in gemeente Zwolle krijgen een beschermde status, meldde de gemeente woensdag. De bloem komt in Nederland amper voor en is in Europa een bedreigde plantsoort.
Het noorden van Zwolle herbergt een van de laatste grote Europese groeiplaatsen van de wilde kievitsbloem. De gemeente neemt het beheer van particulieren en het waterschap Groot Salland over en deze graslanden worden niet langer bemest en het maaien wordt beperkt. Volgens Natuurmonumenten is de plant nagenoeg uit Nederland verdwenen door ander waterbeheer, bemesting en een veranderd graslandbeheer.
,,De tulpachtige plant is heel af en toe in kleine hoeveelheden elders in Nederland te vinden, maar rond Zwolle bloeit ze in groten getale'', aldus D. Bokelo, ecologe van Natuurmonumenten. De bloem komt voor op dijken en in uiterwaarden.
,,Het is een teer bloemetje. Zo kan ze niet tegen bemesting en voordat de plant de eerste bloemetjes heeft, kan er wel acht jaar voorbij zijn. Een paar jaar geleden was er vlak voor de bloeitijd een forse hagelbui bij het Zwarte Meer waar de kievitsbloem veel voorkomt. Het jaar erop bloeiden de plantjes amper.''
Natuurmonumenten juicht de initiatieven van de gemeente toe. ,,De plant komt in Europa eigenlijk maar in drie of vier gebieden voor.'' Het huidige aantal wilde kievitsbloemen in Nederland is nog slechts 5 procent van het aantal rond 1900. De provincie Overijssel besloot in 2000 al tot het beschermen van de laatste groeiplaatsen van de plant. De kievitsbloem geniet al bescherming onder de Flora- en Faunawet.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.