Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Beschermde planten

  •  
14-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
800px-Adonis_aestivalis_150504.jpg

© Zomeradonis. Foto: BerndH

Van de roggelelie en de zomeradonis tot de grijsaardcactus en het wildemanskruid. Het zijn 4 van de 240 zeer zeldzame plantensoorten die wereldwijd worden bedreigd. Vanaf vrijdag 22 mei staan ze centraal in een speciale tentoonstelling, die in alle Nederlandse botanische tuinen te zien is. De start valt niet toevallig samenvalt met wereldbiodiversiteitsdag. 
Alle 240 zeldzame planten staan op de Rode Lijst, van het IUCN (International Union for Conservation of Nature) of op de Nederlandse Rode Lijst, opgesteld door FLORON. Deze beschermde planten kunnen in het wild nauwelijks overleven door verschillende oorzaken: Klimaatverandering, toename van consumptie door de mens, vervuiling, introductie van vreemde soorten, overexploitatie van natuurgebieden en natuurlijke hulpbronnen en een te intensieve landbouw. Botanist Rolf Roos is nauw betrokken bij de grote tentoonstelling en is zondag in Vroege Vogels te gast.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.