Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bescherm de Zeeuwse Delta

  •  
04-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
IMG_2203

© Foto: Jeannette Parramore

Bescherm de Zeeuwse Delta is de naam van een pas opgerichte actiegroep die zich grote zorgen maakt over de toenemende bebouwing langs de Zeeuwse wateren. De actievoerders zijn een petitie gestart waarin ze oproepen de groei van recreatieparken te stoppen en verdere schade aan de Zeeuwse delta te voorkomen.

Recreatiewoningen

Eerder waren deze actievoerders ook betrokken bij protesten tegen het volbouwen van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust met duizenden recreatiewoningen (o.a. de Zeeuwse Lagune, uitbreidingen van Roompot en Brouwerseiland). Dit gevaar lijkt met de komst van de Zeeuwse Kustvisie deels te zijn bezworen. Veel schade aan de natuur en het landschap is echter al aangericht en zij willen voorkomen dat ook het Delta-gebied nu wordt opgeofferd.
De Kustvisie maakt nieuwe recreatieprojecten in het kustgebied onmogelijk, maar hierdoor richten projectontwikkelaars en exploitanten hun aandacht nu op de Delta. In hoog tempo worden plannen voor recreatieparken rond de Wester- en Oosterschelde, het Veerse Meer en de Grevelingen ontwikkeld. Daarvoor worden o.a. campings opgekocht en moeten kampeer- en caravanplaatsen verdwijnen. 

Nationale Landschap Enquête van Natuurmonumenten

Ook Natuurmonumenten maakt zich zorgen over de bebouwing in de Zeeuwse delta en niet alleen daar: overal hebben we te maken met bebouwing, windmolens, bedrijventerreinen etc.  “Ons landschap staat op het spel,” zegt Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten. “Als we niet opletten, verdwijnt de schoonheid en weidsheid van ons land en de ruimte voor de natuur.” Daarom vraagt Natuurmonumenten via een Nationale Landschapsenquête naar de mening van Nederlanders over hoe we om moeten gaan met woningbouw, landbouw, industrie, infrastructuur en al die andere zaken die ruimte vragen in ons land. Tot 9 januari kan de enquete worden ingevuld.

Meer over:

zeeuwse delta
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

ohagenaar
ohagenaar8 jan. 2019 - 23:30

Stop het mannelijk denkpatroon dat langs lijnen van economie en commercie loopt. Hiervan wordt niemand gelukkig. Waarom dat machtsvertoon. Economie is oorlog en kan slechts in hebzucht bestaan. Voor gewone levensbehoeften van de mens biedt het geen oplossing.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.