Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bescherm de natuurbeschermer

12 mei 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Willem Geertman

© Willem Geerman. Bron: IUCN

Elke week worden er wereldwijd drie natuurbeschermers vermoord. Dit zijn er jaarlijks meer dan 150. De laatste jaren neemt het aantal geregistreerde slachtoffers zelfs toe.

War on minerals

In 2012 werd ook een Nederlandse activist vermoord. Willem Geertman, een man die zich tientallen jaren verzette tegen de oprukkende mijnbouw in zijn tweede thuisland, de Filipijnen. Hij werd vlakbij zijn kantoor neergeschoten door twee gewapende mannen. Vrijdag gaat de documentaire ‘War on minerals’ in première, waarin filmmaker Jacco Groen op zoek gaat naar de ware toedracht van de moord en de conflicterende belangen rond de Filipijnse mijnbouw.
Bekijk de trailer van de documentaire:

Betere bescherming

Volgens natuurorganisatie IUCN moeten natuurbeschermers wereldwijd veel beter worden beschermd dan nu het geval is. Daarom is de campagne ‘Bescherm de natuurbeschermer’ gestart. IUCN geeft sinds kort veiligheidstrainingen aan natuurbeschermers in een aantal risicolanden. Ook is een petitie gestart om de Tweede Kamer tot actie te bewegen.
In Vroege Vogels een gesprek met documentairemaker Jacco Groen en Femke Wijdekop van IUCN.
De première van War on minerals is op 19 mei in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. 

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.