Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Berkenpollenseizoen al van start

  •  
28-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
berk_07.jpg
De afgelopen week werd in de pollenval van het Leids Universitair Medisch Centrum al het eerste berkenpollen aangetroffen. De Pollenplanner op Allergieradar.nl geeft aan dat de komende dagen onder invloed van de verwachte zeer hoge temperaturen in heel het land het berkenpollenseizoen begint. Mensen die gevoelig zijn voor berkenpollen kunnen dus het komende weekend hooikoortsklachten krijgen. Ook zijn al de eerste vroegbloeiende grassen in bloei gezien en wordt een zeer vroege start van het graspollenseizoen verwacht.
Geen adempauze
Mensen die last hebben van zowel elzen- als berkenpollen krijgen door de vroege start van het berkenpollenseizoen dit jaar geen adempauze, want de elzenbomen zijn nog net niet uitgebloeid. De elzenpollenconcentratie liep de afgelopen week wel terug tot onder de 10 pollen per kubieke meter lucht. Half februari begonnen de elzenpollenconcentraties in de lucht flink op te lopen en op 24 en 25 februari werden pollenconcentraties rond de 250 pollen per kubieke meter lucht gemeten. Op deze dagen zagen we ook een piek in de gemiddelde maximale klachtenscore, 6,3 op een schaal van 1 (geen klachten) tot 10 (maximale hooikoortsklachten). Na de hoge elzenpollenpiek bleven de klachtenscores schommelen rond de 5,5 wat nog een redelijk klachtenniveau aangeeft (zie figuur). De hooikoortsklachten liepen overigens niet zo hoog op als vorig jaar. Toen werd tijdens de eerste zeer warme week in maart een gemiddelde klachtenscore van 6,7 gemeten bij pollenconcentraties die opliepen tot 1200 pollen per kubieke meter. Veel elzen kwamen toen na een lange koude periode tegelijk in bloei.
Zeer vroege start van graspollenseizoen verwacht
Hoewel het berkenpollenseizoen net begint zijn ook de eerste bloeiende grassen zoals de grote vossenstaart al waargenomen. De graspollenconcentraties zijn nog erg laag en zullen nu nog geen klachten veroorzaken, maar ook het bloeiseizoen van de grassen zal dit jaar erg vroeg beginnen. De Groenindex van graslanden lag half maart zo’n 30 procent hoger dan een jaar geleden wat betekent dat de groei van het gras ruim voor op schema ligt. Volgens de Pollenplanner begint het graspollenseizoen in het zuiden van het land al rond half april.
Lees het volledige bericht op Natuurbericht.nl
Tekst: Letty de Weger, LUMC en Arnold van Vliet, De NatuurkalenderWageningen University
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.