Berezina maakt schoon schip
• 19-06-2008
• leestijd 1 minuten
In 1970 werd de Wet Verontreiniging Oppervlaktewater (WVO) van kracht. Daarin staat dat het lozen van ongezuiverd water op het oppervlaktewater verboden is. De scheepvaart hoefde daar destijds nog niet aan te voldoen. Eerst werden de grote vervuilers aangepakt; de industrie en de huishoudens. De industrie moest z’n afvalwater gaan zuiveren en er werden rioolwater zuiveringsinstallaties gebouwd.
In september 2004 werd bekend gemaakt dat ook de pleziervaartuigen zich aan de WVO moesten gaan houden. Eigenaren kregen zo’n 5 jaar de tijd om hun schip te voorzien van opvangsystemen. Op 1 januari 2009 gaat het lozingsverbod voor de recreatievaart in. De scheepseigenaren die nog geen opvangsysteem hebben geïnstalleerd kunnen zich op de Berezina oriënteren, wat voor hen de beste oplossing is.
En waarom mogen schepen geen toiletwater meer lozen op het oppervlaktewater? Omdat recreanten ook graag in water zwemmen. En als mensen massaal het water inspringen is het water ook vol met scheepjes, die op hun beurt het water verontreinigen. In Nederland wordt ongeveer 2.500.000 keer per jaar in oppervlaktewater gezwommen. Hierbij lopen ongeveer 100.000 mensen een maagdarminfectie op. Als de recreatievaart geen afvalwater meer loost op het oppervlaktewater zullen minder mensen ziek worden door het zwemmen in buitenwater.
Daarnaast moet Nederland gaan voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water, die om een hogere waterkwaliteit vraagt. Om aan de kaderrichtlijn te kunnen voldoen zal naast een heel scala aan maatregelen ook de pleziervaart zich moeten inzetten door te stoppen met het lozen van afvalwater.