Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Berenbotten in de duinen

28 nov 2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Als je goed oplet tijdens je wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen, dan kun je sporen vinden van 1000 jaar geleden. Deze sporen zijn te vinden in het zuidelijk deel het gebied, waar ooit het Van Limburg Stirumkanaal lag.

Gedempt kanaal

Het kanaal is gedempt om de waterstand weer te herstellen. Voor het dempen werd zand verplaatst waardoor een donkere eeuwenoude grondlaag aan de oppervlakte is gekomen. In die oude grondlaag zijn schelpen en slakken van duizend jaar oud te ontdekken. Ook wortelen van bomen uit die tijd zijn naar boven gekomen. Ooit moeten dus een oerbos gestaan, waar nu de duinen zijn.

Botten van beren

Vrijwilliger Wim Kuijper vond van alles in die oude grondlagen en een paar jaar geleden had hij wel een hele speciale vondst: botten van de bruine beer. Alle gevonden botten bij elkaar bleek een bijna complete linker voorpoot van deze bewoner van het oude oerbos.
Vroege Vogels in de Amsterdamse Waterleidingduinen, vrijdag 29 november 2019 vanaf 19.35 uur op NPO 2!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar