Vroege Vogels

Beren keren terug in Zwitserse Alpen

  •  
27-07-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1838 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_126195.jpg
Ruim honderd jaar nadat het laatste exemplaar was gedood, keren de bruine beren terug in de Zwitserse Alpen. Ooggetuigen hebben hoog in de bergen bij de grens met Italië en Oostenrijk een beer zien rondlopen.
Functionarisen noemen de waarneming in het Ofenpass Nationaal Park betrouwbaar, maar zijn volgens Zwitserse media nog op zoek naar harde bewijzen. Het gaat dan bijvoorbeeld om ontlasting, pootafdrukken of haar.
In Italië bevindt zich al een groeiende populatie. De Zwitserse autoriteiten hebben eerder dit jaar in het zuidoosten van het land stukken grond vrijgemaakt om beren een vrije doorgang te geven.
Zwitserse natuurbeschermers zijn hoopvol over de kans dat beren het in Zwitserland overleven. Sommige boeren en herders zijn kritischer. Zij zijn bang dat de roofdieren hun schapen en geiten zullen doden.
De laatste beer in Zwitserland werd in 1904 om het leven gebracht. De hoofdstad van het alpenland, Bern, is genoemd naar een beer. De middeleeuwse stichter werd geïnspireerd doordat hij er tijdens de jacht een bruine beer doodde.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.