Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Berberaapbeschermster wint natuurprijs

  •  
19-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
De prestigieuze Future for Nature Award gaat dit jaar naar primatologe Els van Lavieren. Sinds 2006 zet ze zich in om de zeer bedreigde berberapen in Marokko te beschermen. De prijs, een bedrag van 50.000 euro, gaat naar haar stichting, de Moroccan Primate Conservation Foundation en zal worden besteed aan het eerste opvanghuis voor berberapen in Marokko.
Uit een studie in de Midden Atlas in Marokko bleek in 2005 dat er in dat gebied zo’n 4.000 berberapen leefden. Nu liggen de getallen dertig tot veertig procent lager.
De grootste bedreiging voor de berberapen is de afname van hun leefgebied, het cederbos, door droogte, door het kappen van bomen, en door overbegrazing. Een ander belangrijk probleem is de jacht op deze apen. Vooral de Europese Marokkanen en onder hen vooral weer de Fransen zijn gek op de berberapen. Ze komen in de zomer op vakantie en willen er graag een mee terug nemen. Zowel de jacht, de verkoop als de koop is illegaal, maar volgens van Lavieren doet de Marokkaanse overheid te weinig om het probleem te verhelpen. Sinds 2008 heeft de berberaap de status bedreigd op de Rode Lijst van Bedreigde Soorten.
De Future for Nature Awards zijn een initiatief van natuurbeschermingsorganisatie IUCN en Burgers Zoo en worden elk jaar uitgereikt aan drie jonge ambitieuze natuurbeschermers. De winnaars, onder wie primatologe Els van Lavieren, zijn gekozen uit ruim honderd aanmeldingen, afkomstig uit zo’n vijftig landen. De prestigieuze natuurprijs is een bedrag van 50.000. Het geld moet volledig aan het succesvolle natuurbeschermingsproject besteed worden. Van Lavieren gaat het geld besteden aan het eerste opvanghuis voor berberapen in Marokko, dat eind dit jaar geopend moet worden.
Els van Lavieren deed eerst een opleiding dierenmanagement en studeerde daarna primatologie aan de Oxford Brooks University. Vervolgens heeft werkte ze 6 jaar voor Stichting Aap. Sinds 2006 werkt ze aan de bescherming van de berberapen in Marokko.
Lees hier het weblog van Els van Lavieren: http://berber-blog.blogspot.com/
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.