Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bemelerberg

  •  
31-05-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
209 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_113138.jpg
Habitattype: soortenrijke heischrale graslanden
Zuid-Limburg dankt zijn faam vooral aan de kalkgraslanden en hellingbossen, maar van groot belang zijn ook de heischrale graslanden.
Denk hierbij aan zeldzame soorten als Herfstschoeforchis, Groene nachtorchis en Betonie. Van oudsher werden deze graslanden begraasd door mergellandschapen, die ook voor het voortbestaan van de meer bekende kalkgraslanden zorgden. Na het verdwijnen van de traditionele beheersvorm in de eerste helft van de vorige eeuw zijn veel graslanden dichtgegroeid met struikgewas en bos of omgezet in productief grasland.  
Het opnieuw invoeren van de schapenbeweiding in 1979 heeft tot grote successen geleid, hoewel de heischrale graslanden hiervan maar ten dele hebben weten te profiteren. Nog steeds gaat de soortenrijkdom ervan achteruit. Om het tij te kunnen keren is dit jaar in het kader van het Overleveningsplan Bos en Natuur (OBN) begonnen met een omvangrijk onderzoeksprogramma, dat zich behalve op de flora en vegetatie ook op de fauna richt.

beschrijving

Tussen Bemelen, Cadier en Keer en Groot-Welsden ligt een aantal reservaten van Stichting het Limburgs Landschap (totaal 148 ha). De Bemelerberg is één van de oudste bezittingen van Het Limburgs Landschap. De eerste aankoop vond in 1942 plaats. Sinds 1979 lopen er weer schapen op de Bemelerberg, zodat openheid van de berg gegarandeerd is en zo de kalkgraslanden beter beheerd kunnen worden. Het grootste deel van de hier beheerder gebieden bestaat uit bloemrijke graslanden en aangrenzend hellingbos. Tevens zijn vier ondergrondse en één bovengrondse mergelgroeve aanwezig. Speciaal ten behoeve van de hamster wordt een aantal akkers beheerd. Door zijn ligging op de grens van hoogterras (het plateau van Margraten) naar middenterras van de Maas komen er langs de helling verschillende bodemsoorten aan de oppervlakte.
Deze verschillende, boven elkaar gelegen zones zorgen ervoor dat de Bemelerberg één van de soortenrijkste reservaten van Het Limburgs Landschap is. Behalve de Bemelerberg, ligt er langs de helling tussen Bemelen en Groot-Welsden een vrijwel aaneengesloten lint aan eigendommen met onder ander de Schiepersberg en de Julianagroeve.
Luister naar de uitzending:
- 5 juni 2005
terug naar overzicht >>
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.