Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Beloegababbel

  •  
03-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
beloega_02.jpg
Vroeger werden ze door walvisvaarders de 'kanaries van de zee' genoemd: de beloega. De spierwitte walvis maakt bijzondere geluiden met veel piepjes en klikjes. Onderzoekers lijken nu de de taal van de beloega te hebben ontrafeld.
Leren
Babybeloega's moeten net als mensenbaby's de taal leren. Eerst maken ze nog trage, kloppende geluiden. Later leren ze de snellere zoemklanken van de ouders en om te fluiten. Uit het onderzoek blijkt ook dat al die geluiden echt iets betekenen. Zo zijn er geluiden om te groeten , om angst of agressie mee aan te geven of gewoon kreetjes van plezier .
Kanaries
De naam 'kanarie van de zee' heeft de beloega te danken aan schippers die beweerden dat de dieren mensengeluiden imiteren. Deze bijnaam werd  bewezen door een beloega met de naam NOC in 1984. Door snel de druk in zijn neusholtes te verhogen of verlagen kon NOC geluiden imiteren die hij regelmatig in zijn omgeving hoorde. Op de opnames is te horen hoe NOC pratende mensen nadoet.
Moby Dick
In Nederland zorgde een beloega ooit voor een heel mediacircus door in mei 1966 de -toen zwaar vervuilde- Rijn op te zwemmen tot aan het Duitse Bonn. Een maand later passeerde Moby Dick, zoals de beloega werd genoemd, Hoek van Holland en zwom weer de Noordzee in. Volgens sommigen heeft de reis van Moby Dick een grote invloed gehad op de aanpak van vervuiling in de Rijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.