Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bellenscherm tegen verzilten Amsterdam-Rijnkanaal

26 jul 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
almeria-872673_960_720

© Amsterdam Rijnkanaal - Pixabay

Door de aanhoudende droogte is het Amsterdam-Rijnkanaal steeds meer aan het verzilten vanuit het Noordzeekanaal. Om dat tegen te gaan zet Rijkswaterstaat een bellenscherm in, om het zoute water af te voeren naar zee. Verzilting van het Amsterdam-Rijnkanaal is schadelijk voor natuur en landbouw en ook is de productie van drinkwater moeilijker op peil te houden. Een bellenscherm moet dat oplossen.

Zouttong

Het zeewater stroomt via de sluizen van IJmuiden het Noordzeekanaal in. Het zoute water zakt naar de bodem en vormt een zouttong, die vanaf de sluizen bij IJmuiden reikt tot het Amsterdam-Rijnkanaal. Onder normale omstandigheden geeft het zoete water voldoende tegendruk, zodat het zoute water niet verder het Amsterdam-Rijnkanaal instroomt. Maar nu is er minder zoet water om die tegendruk te geven.
Bron: ANP

Meer over:

verzilten

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar