Vroege Vogels

Bellenscherm tegen drijvend plastic

  •  
07-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Bubble Barrier

© Bubble Barrier

Het idee is even simpel als doeltreffend: met een lange slang vol kleine gaatjes, en een grote compressor blaas je een scherm van kleine belletjes in de rivier. Al het drijvende vuil wordt vervolgens door dat scherm tegengehouden en naar de kant gestuurd, waar het uit het water kan worden gevist.  Dit project is genomineerd voor de  Postcode Lottery Green Challenge 2018.
Deze 'Great Bubble Barrier' is een idee van enkele bezorgde watersporters, die met lede ogen aanzagen hoeveel plastic er in de zee drijft. Door het vuil al in de rivieren en kanalen af te vangen, hopen ze die vervuiling bij de bron aan te pakken.

Sinaasappels en vlotjes

In de IJssel bij Kampen voeren de bedenkers nu een proef uit, met steun van Rijkswaterstaat. Hun bellenscherm blijkt daar heel goed in staat om vlotjes met vlaggetjes en ook drijvende sinaasappels (die de onderzoekers bij wijze van proef in het water hebben gegooid) uit de hoofdstroom te drijven.

Crowdfunding

Voor het opschalen van hun proeven, en hopelijk ook een bellenscherm in de grachten van Amsterdam zoeken de initiatiefnemers nu naar financiering in de vorm van 'crowdfunding' Meer informatie staat hier
impressie hierboven: met een dronefoto is duidelijk te zien hoe het bellenscherm diagonaal door de rivier loopt, waardoor het drijvende vuil langzaam naar de kant zal worden gestuurd (foto: The Great Bubble Barrier).
The Great Bubble Barrier

© Rob Buiter

 Lotte Spaargaren en Philip Ehrhorn vangen de in het water gegooide sinaasappels en vlotjes weer uit het water. Fotograaf: Rob Buiter.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.