Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Belize stelt moratorium in op offshore olieboringen naast koraalrif

21 aug 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
belize barrier rif

© Koraalrif voor de kust van Belize, onderdeel van het Meso-Amerikaanse rif. Elena Khishchenko @ WNF

Belize heeft een moratorium aangekondigd op offshore olieboringen rond het Belize Barrier Rif, het op een-na-grootste koraalrif ter wereld (na het Great Barrier Reef). Er is internationaal hard campagne gevoerd voor betere bescherming van het koraalrif dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Meer dan 400.000 mensen hebben de petitie ter bescherming van het rif ondertekend.

Belize Barrier Rif

Het Belize Barrier Rif huist ongeveer 1400 soorten. Daarnaast is het enorm belangrijk voor de bevolking van Belize, meer dan de helft van de inwoners is er van afhankelijk. In oktober 2016 werd de beslissing van het toestaan van seismische onderzoek ten behoeve van olieboringen, 1 km naast het rif, streng veroordeeld. Het genereerde wereldwijd veel protest en zorgde voor veel bezorgdheid over het potentiële gevaar dat dreigde voor het unieke ecosysteem. WNF startte vervolgens een onderzoek naar de staat, de diversiteit en de mate van bescherming van het rif. 

Riffen onder druk

Het besluit om een moratorium in te stellen is een grote overwinning voor de natuur en lokale gemeenschappen die afhankelijk zijn van visserij, toerisme en het rif als kustbescherming. Bovendien is het een inspirerend voorbeeld van bescherming van kwetsbare koraalriffen die wereldwijd zwaar onder druk staan, aldus het WNF.
Bron: WNF

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar