Belgische meteorologen: kleine rol CO2 bij broeikaseffect
• 01-08-2007
• leestijd 1 minuten
CO2 is niet de grote boosdoener bij de opwarming van de aarde, stelt het Belgisch Meteorologisch Instituut KMI woensdag. Het instituut werkt aan een groot wetenschappelijk onderzoek dat eind deze zomer uitkomt.
CO2 speelt wel een zekere rol, erkent KMI-klimatoloog Luc Debontridder in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. "Alleen kan het onmogelijk de doorslaggevende rol zijn die er nu van wordt gemaakt."
Niet CO2, maar natuurlijke waterdamp is volgens de Belgen het belangrijkste broeikasgas. "Dat is verantwoordelijk voor ruim 75 procent van het broeikaseffect. Maar door de film van Al Gore wordt alles eenzijdig aan CO2 toegeschreven."
De hele reeks warme winters van de laatste jaren past volgens het KMI gewoon in de normale 'Noord-Atlantische schommeling'. "Dat heeft nu echt eens niets met CO2 te maken."
Volgens Debontridder heeft een simpele vulkaanuitbarsting veel meer effect op het klimaat dan CO2: "De uitbarsting van de Pinatuba (foto) op de Filippijnen in 1983 heeft de temperatuur wereldwijd met een goeie drie procent beïnvloed."
In de strijd tegen CO2 betalen Belgen enkele CO2-belastingen. Zo is er een CO2-taks op bedrijfswagens en op verpakkingen, zoals wegwerpmateriaal. De regering heeft ook plannen voor een CO2-heffing op slecht geïsoleerde woningen en op vliegtuigbrandstof.
De Europese Unie heeft in maart strenge doelen gesteld om de CO2-uitstoot van brandstoffen terug te dringen. Zo moeten Europeanen in 2020 20 procent minder brandstof gebruiken en moeten er veel meer bio-brandstoffen komen.
Bron: ANP