Vroege Vogels

België en Nederland slechtste leefgebieden voor vlinder

  •  
28-03-2006
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_173330.jpg
België staat op de eerste plaats in de Europese ranglijst van landen waar de dagvlinderstand het hardst achteruit gaat. In de afgelopen 25 jaar is het aantal dagvlinders met 75 procent afgenomen! Dat maakte de Vlinderstichting donderdag bekend. De organisatie bracht samen met Britse onderzoekers de Europese vlinderstand in kaart.
Nederland staat tweede en deelt die plek met landen als Italië, Groot–Brittannië en Duitsland. In heel Europa gaat het niet goed met dagvlinders als de dagpauwoog en de kleine vos. De verspreiding van de dagvlinders is de afgelopen 25 jaar in 45 onderzochte landen meer dan 10 procent achteruit gegaan, stellen de onderzoekers.
Vlinders als de veenbesparelmoervlinder, die in de natte graslanden leeft, hebben het meest te verduren. Deze groep liep in 25 jaar met bijna een vijfde terug. Ook de moerasvlinders als de grotevuurvlinder (min 15 procent) en de bosvlinders als de kleine ijsvogelvlinder en het landkaartje (min 14 procent) hebben terrein moeten prijsgeven.
Het verlies aan vlinders komt volgens de onderzoekers doordat er steeds minder leefgebied voor deze insecten overblijft. Ze leiden een betrekkelijk kort leven en stellen zeer kieskeurig eisen aan hun leefomgeving. De vlinders geven zodoende belangrijke informatie over de toestand van milieu en natuur, vinden de onderzoekers.
Bron: Natuur Totaal via [Reformatorisch Dagblad, Het Nieuwsblad]
Foto: Moerasparelmoervlinder

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.