Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

België verbied het gebruik van onkruidverdelgers met glyfosaat

18 jul 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Glyfosaat - roundup

© Bron: Global Justice Now via Flickr.com

Vanaf deze week mogen onkruidverdelgers met de mogelijk kankerverwekkende stof glyfosaat niet meer worden gebruikt in België. Het bekendste voorbeeld van zo’n middel is de onkruidverdelger ‘Roundup’ van het bedrijf Monsanto. Het Belgische parlement stemde vorige week in met het verbod voor gebruik door particulieren.
Aanvankelijk was het verbod gepland voor september, maar toen bleek dat Monsanto gesjoemeld zou hebben met onderzoeken naar de effecten van glyfosaat op de gezondheid, zette de Belgische overheid vaart achter de procedure. Een soortgelijk voorstel werd in Nederland wel als motie ingediend, maar niet aangenomen.

Nog wel te koop

Het middel is nog wel in de winkels verkrijgbaar in België. Een verbod op de verkoop ligt er nog niet, omdat de federale Belgische regering wacht op een advies van de Europese Commissie over de kwestie. Nederland doet dat ook. Hier mogen particulieren het middel nog wel gebruiken.
Waarschijnlijk buigen experts van de Europese Commissie zich de komende weken over de kwestie. Dat is noodzakelijk want voor het einde van het jaar moet er duidelijkheid zijn. De Europese vergunning voor het gebruik van het middel loopt dan af en de Europese Commissie wil de vergunning met tien jaar verlengen.

Burgerinitiatief

Tegen glyfosaat is veel protest vanwege de risico’s voor gezondheid en milieu. In nog geen vijf maanden hebben ruim een miljoen Europeanen hun handtekening gezet onder een groot burgerinitiatief voor een verbod van onkruidverdelgers waarin het omstreden middel glyfosaat is verwerkt. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde vorig jaar dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar