Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Belg ontdekt meest primitieve vogel

  •  
30-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
logo_irsnb_bleu.jpg
Een paleontoloog van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) heeft samen met Chinese, Italiaanse en Britse collega's de meest primitieve vogel tot nu toe ontdekt. De Aurornis xiu, wat staat voor ,,dageraad van de vogel'', stoot daarmee de Archeopterix van de troon als oudste voorloper van de vogel, zo staat woensdag in tijdschrift Nature.
Kleine tandjes
Het fossiel van de Aurornis, met deels bewaarde veren, werd door fossielenverzamelaars gevonden in de Noordoost-Chinese provincie Liaoning. Een internationaal team onder leiding van paleontoloog Pascal Godefroit (KBIN) onderzocht het fossiel en ontdekte dat het zowat 155 tot 165 miljoen jaar oud was. ,,Het dier was ongeveer 50 centimeter groot en kon wellicht goed lopen. Zijn kleine tandjes doen vermoeden dat het om een insecteneter gaat.''
Vogelstamboom
Via een uitzonderlijk omvangrijke analyse van de ontwikkelingsgeschiedenis, waarbij beschreven wordt hoe de ene groep organismen uit de andere ontstaat, blijkt dat het dier aan de basis staat van de vogelstamboom.
Gevederde dinosauriër
,,Het verschil vinden tussen een primitieve dinosauriër of vogel is bijzonder moeilijk", aldus Godefroit. ,,De studie bevestigt ook dat de typische vogelvlucht maar één keer ontstond binnen de zogenaamde Paraves, een groep die gevederde dinosauriërs en vogels omvat.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.