Vroege Vogels

Beleving windmolens onbekend

  •  
05-11-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
windmolen.jpg
Te veel windmolens in een gebied kan leiden tot een nivellering van de waarde van het landschap. Dat schrijft landschapsarchitecte Lon Schöne in een essay over de problematiek van de windmolens. Opvallend is dat er nauwelijks kennis is over hoe de windmolens in het landschap worden ervaren.
In 2006 werd meer dan 1200 Megawatt (MW) aan vermogen opgewekt door zo'n 1700 windmolens met een gemiddelde lengte van dertig meter. Voor 2010 zijn afspraken gemaakt om op land 1500 MW en op zee 6000 MW te realiseren. Dit zou makkelijk gehaald kunnen worden, want er komt een nieuwe generatie windmolens aan van meer dan honderd meter hoog, met veel grotere wieken, die veel meer vermogen leveren. Maar wat dit voor het landschap betekent, weten we niet. Volgens Schöne zijn er in totaal maar acht onderzoeken die een beeld geven van de acceptatie en beleving van windmolens. Die onderzoeken gaan over verschillende landschapstypen, en niet over de nieuwste generatie windmolens. Er is dus een schromelijk gebrek aan wetenschappelijke kennis over de rol die windmolens spelen in het landschap.
Er is meer aandacht nodig voor de optische effecten van de opstelling van de windmolens, van de draaiing ervan en het kleurgebruik. Ook is het nodig te onderzoeken of en wanneer er bij het publiek verzadiging optreedt als er veel windmolens in het landschap worden geplaatst. Nivellering van het landschap kan optreden als mensen overal windmolens zien.
Bron: Boomblad

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.