Vroege Vogels

Beleef duisternis tijdens Nacht van de Nacht

  •  
24-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
nacht_vd_nacht.jpg
Luisteren naar een nachtconcert, meedoen aan een cursus nachtfotografie, dineren in het donker of varen over een duistere rivier. Tijdens de Nacht van de Nacht op 26 oktober kun je op meer dan 300 plaatsen genieten van een donkere nacht. Ook doven vele gemeenten en bedrijven onnodige verlichting en laten bekende landmarks de lampen uit.
Waar is het nog donker?
Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld en wordt elk jaar drie tot zes procent lichter. Echte duisternis is bijna niet meer te vinden. Hierdoor wordt het zien van een prachtige sterrenhemel steeds zeldzamer en raakt het ritme van mensen en (nacht-)dieren verstoord. Met de Nacht van de Nacht vragen de Natuur- en Milieufederaties aandacht voor de gevolgen van lichtvervuiling en het belang van een donkere nacht.
Meer dan 300 duistere activiteiten
Tijdens de Nacht van de Nacht worden door het hele land activiteiten georganiseerd waarbij u de duisternis kunt ervaren. Een overzicht van alle duistere activiteiten vindt u op de website www.nachtvandenacht.nl.
Beleef de Nacht op de Waal
Vaar mee over de Waal en ervaar de schoonheid van de nacht op het water. Met de Nijmeegse pannenkoekenboot vaar je langs de Ooijpolder waar de nacht nog mooi donker is. Bij Nijmegen zie je vanaf het water de gevolgen van licht in en boven de stad. Tijdens de vaartocht vertelt journalist Rob Jaspers over het heden en verleden van de Waal en spreekt hij met deskundigen over lichtvervuiling en het belang van de duisternis.
Dineren met al uw zintuigen
Is het kip? Of toch vis? In Gasselte kunt u ervaren hoe eten smaakt als het zicht wordt ontnomen en ander zintuigen het overnemen. Volg de kaarsen en laat je verrassen door een drie gangen diner bij camping de Lente van Drenthe. Een bijzondere culinaire ervaring!
Lezing: Effecten van kunstlicht op flora en fauna en Nederland?
Welke gevolgen heeft kunstlicht voor de flora en fauna in Nederland? Hoe nemen dieren verlichting waar? Welke invloed heeft verlichting op het gedrag van vleermuizen en vogels? En wat zijn de lange-termijneffecten op de ecosystemen? Je hoort het in Den Haag tijdens de lezing van Dr. Ir. Kamiel Spoelstra, postdoc onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW).
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.