Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Beleef de slechtvalk

  •  
25-03-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
165 keer bekeken
  •  
Op de webcam van beleef de lente is de slechtvalk nu al het meest succesvol. Voorlopig resultaat: 4 eieren, het laatste verscheen dinsdag. Nu is het vooral broeden geblazen en het binnenslepen van prooien. Het laatste nieuws vanuit de 130 meter hoge nestkast.
Bij acht vogelnesten in Nederland draaien van 1 maart tot 1 juli 2011 dag en nacht de camera’s van Vogelbescherming Nederland. Kijk mee en beleef het broedseizoen van ooievaar, oehoe, boomklever, boerenzwaluw, slechtvalk, steenuil, ijsvogel en purperreiger.
Slechtvalken bouwen geen nest. Ze leggen hun eieren het liefst in een nis in rotswanden. Die hebben we helaas niet in Nederland, maar wel gebouwen die daar op lijken zoals fabriekstorens, kerken, hoogspanningsmasten en wolkenkrabbers. Grote steden lijken voor de slechtvalk erg op rotslandschappen met prima plekken om te broeden. Tussen de gebouwen heeft de wind vrij spel en met de warmte in de stad ontstaat er schitterende thermiek waar de valken graag gebruik van maken. Bovendien zijn steden onuitputtelijke voedselbronnen met een overmaat aan prooi zoals stadsduiven. Het is dus een ideale omgeving. Opmerkelijk was dat na de DDT crisis veel jonge slechtvalken uit zichzelf de steden kozen als nieuw broedgebied. Over aanpassing gesproken: de slechtvalk doet er niet moeilijk over.
Bron: Vogelbescherming Nederland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.