Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Beleef de Lente sluit af met 1,8 miljoen kijkers

  •  
31-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
steenuiltje

Steenuiltjes bij de nestkast van 2019

© Vogelbescherming Nederland

Midden in de zomer sluiten vandaag de laatste camera’s van Beleef de Lente. De webcams van Vogelbescherming Nederland waren dit jaar enorm succesvol: niet eerder keken zoveel mensen naar de broedende vogels. Ruim 1,8 miljoen kijkers zagen maar liefst 11 verschillende soorten vogels jongen grootbrengen en daarnaast werd er volop gegluurd bij de vijver.

Op vrijdagmiddag om 12.00 sluiten de laatste camera’s bij Beleef de Lente. Alleen de jonge steenuilen en kerkuilen hangen nog wat op en rond het nest, de andere vogels zijn letterlijk gevlogen. Vogelbescherming Nederland kijkt terug op een enorm succesvol jaar, niet eerder zaten zoveel mensen aan de camera’s gekluisterd. Ruim 1,8 miljoen mensen volgden de broedende vogels, waarbij ze gemiddeld 19 minuten naar de webcams staarden.

Hoogtepunten

Zoals elk jaar is de ooievaar enorm populair bij kinderen en dus een regelrechte hit in diverse klaslokalen. Drie jongen groeiden voor het oog van de camera op, het vierde en vijfde kuiken overleefden het helaas niet. De uilen en roofvogels (steenuil, bosuil, kerkuil, slechtvalk en torenvalk) zijn ook echte kijkcijferkanonnen. De merel trok ook veel bekijks, met twee succesvolle nesten en een derde leg waarbij het vrouwtje er onverwacht alleen voor kwam te staan.

Het zeearendennest trok dit seizoen veel bekijks, omdat het gekraakt werd door een nijlgans. De nijlgans broedde dapper door, ook al werden de eieren geroofd door een marter. Uiteindelijk groeiden de jongen op. Het filmpje waarbij de jonge gansjes een voor een uit het 15 meter hoge nest jumpen is het best bekeken filmpje van dit seizoen.

De vijver

Dit seizoen plaatste Vogelbescherming voor het eerst camera’s bij een vijver in een bostuin. Behalve bijzondere vogels als kruisbekken, bonte vliegenvangers, putters en zelfs een spotvogel verschenen er ook vossen en marters. Met name tijdens de lockdown zaten veel mensen aan de vijvercam gekluisterd. Het is daarmee een van de meest bekeken cams.

Benieuwd naar de mooiste beelden van dit jaar? Bekijk dan deze samenvatting. Volgend jaar opent Vogelbescherming weer de camera’s bij de broedende vogels. Wanneer en bij welke soorten maakt Vogelbescherming in een later stadium bekend.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.