Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Beleef de Lente breekt alle records!

  •  
25-06-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
logo.jpg
Nog een week en dan gaan ze op zwart: de camera’s in de vogelnesten van Beleef de Lente. Voor het derde jaar op rij plaatste Vogelbescherming Nederland camera’s in diverse vogelnesten zodat het broedseizoen op de voet te volgen was. Dit jaar brak Beleef de Lente alle records. Zo hebben maar liefst 880.000 individuele bezoekers een kijkje genomen op de website met de cams.
Voor de derde maal op rij volgde Vogelbescherming Nederland een aantal vogels vanaf het moment dat ze aankwamen op hun broedplaats tot het uitvliegen van de jongen. Het leverde acht compleet verschillende reallifesoaps op, die ook nu nog dag en nacht te volgen zijn. Op dinsdag 30 juni gaan de camera’s uit, het broedseizoen zit er dan op.
Maar liefst 880.000 individuele bezoekers namen dit jaar een kijkje in de vogelnesten. Gemiddeld bleven ze een kleine 10 minuten op de site om alles eens rustig te bekijken. De parende ooievaars, romantiek ten top, is het meest populaire filmpje. Het werd zo’n 87.000 keer bekeken. Maar ook de ruziënde torenvalken met de holenduiven en de kauwtjes leverde veel kijkers op: deze filmpjes werden respectievelijk 78.000 en 69.000 keer bekeken.
Voor de acht vogelsoorten (torenvalk, steenuil, slechtvalk, ooievaar, lepelaar, grote stern, ijsvogel en koolmees) die live gevolgd waren, was het een bewogen broedseizoen. Het paartje torenvalken werd in eerste instantie door broedse holenduiven verjaagd, die het op hun beurt weer aan de stok kregen met kauwtjes uit de buurt. Nadat de torenvalken met succes hun nest heroverd hadden, was het mannetje van de ene op de andere dag verdwenen. Mogelijk is hij bij een ongeluk om het leven gekomen.
Opmerkelijk is ook dat liefhebbers van het steenuilennest van Beleef de Lente 4 maanden lang, 24 uur per dag alle voedingen en bijzonderheden hebben bijgehouden wat resulteerde in 42.481 berichten op het onderzoekforum. Variërend van larven, rupsen, bos-, veld- en spitsmuizen, regenwormen tot een merel, kikker en zelfs een vleermuis toe. Dat heeft zeer waardevolle gegevens opgeleverd.
 
Nieuw dit jaar was het koolmezennest, gefilmd in de tuin van Vogelbescherming in Zeist. Het paartje bracht met succes negen jongen groot. Ook de ooievaars hielden de bezoekers van Beleef de Lente bezig. Drie van de vier jongen zijn deze lente om het leven gekomen. Maxi, het overgebleven jong, staat op het punt van uitvliegen. 
Over een week, op dinsdag 30 juni, gaan de camera’s van Beleef de Lente uit. Tot die tijd zijn de nesten nog live te bewonderen. Ook na die tijd blijft de website www.beleefdelente.nl in de lucht, zodat liefhebbers de meer dan 400 filmpjes met hoogtepunten kunnen blijven bekijken.
Bron: Vogelbescherming
Vroege Vogels besteden aandacht aan 'Beleef de Lente' in de uitzendingen en op de site onder de noemer 'Big Broeder'

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.