Ze zijn bijna vliegvlug. Nog een paar dagen en dan verlaten de jonge koolmezen het nest van Beleef de Lente. En dat is maar goed ook, want de kast is nu overvol en een voortdurende kakafonie van gekwetter. Of zoals koolmeesonderzoeker Lysanne Snijders van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO Wageningen UR) zou zeggen: 'to tweet or not to tweet'.
Populair of sociaal
Snijders promoveerde onlangs op het sociale gedrag van de koolmees. Ze keek met name naar de rol van persoonlijkheid in de sociale netwerken van koolmezen. “Populaire koolmezen in het wild doen mogelijk meer sociale contacten op, omdat ze meer op populaire hang-out spots zitten”, aldus Lysanne Snijders. Maar uit haar labonderzoek blijkt dat deze populaire koolmezen niet echt socialer zijn. Snijders liet de koolmezen in contact komen met een een vreemde soortgenoot d.m.v. een videoscherm. Brutalere koolmezen blijken, anders dan verwacht, veel minder interactie met de koolmees op het scherm te zoeken dan de schuwe koolmezen. "De ondernemende koolmezen worden dus niet gedreven door sociale motivatie", concludeert Snijders.
Hiernaast is Snijders een van de mensen betrokken bij het weblog van de koolmezenkast. In Vroege Vogels zondag de hoogtepunten van Week 14 van
Beleef de Lente
.
Naast de live-beelden zijn op beleefdelente.nl dagelijks korte filmpjes met hoogtepunten te zien en per vogel wordt een weblog bijgehouden door een deskundige. Ook is er een forum waar kijkers met elkaar kunnen praten over de vogels en vragen kunnen stellen aan de deskundigen. Op twitter (@beleefdelente) en facebook (Vogelbescherming Nederland) worden ook regelmatig foto’s en filmpjes van de webcamvogels geplaatst. De camera’s blijven in ieder geval aan tot 1 juli, als alle vogels zijn uitgevlogen.