Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Beleef de duisternis tijdens de Nacht van de Nacht

  •  
19-10-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Nacht-van-de-Nacht.jpg
Nederland viert, zaterdag 29 oktober, de zevende Nacht van de Nacht. In de stad en op het platteland zijn er weer talloze duistere activiteiten voor jong en oud: nachtconcerten bij kaarslicht, donkere vaartochten door bijzondere natuurgebieden, musea met spannende activiteiten en vele andere bijzondere evenementen. Natuurlijk kun je ook sterrenkijken, wandelen met een gids of eten in het donker!
Schoonheid
Met de Nacht van de Nacht vragen De Natuur- en Milieufederaties en Natuur & Milieu aandacht voor de schoonheid en het belang van donkere nachten. Meer dan honderd gemeenten en bedrijven doven die nacht hun verlichting.  Zo staan de Dom in Utrecht, de Sint Jan in Middelburg en de Grote Kerk in Dordrecht in het donker. Maar ook de Euromast en de kantoren van TATA Steel in IJmuiden en ROBECO in Rotterdam zullen onverlicht blijven. Voetbalclub ADO Den Haag doet al haar veld- en reclameverlichting uit. Ook dit jaar zijn er weer nieuwe bedrijven en gemeentes die structurele maatregelen aankondigen tegen, volgens de betrokkenen, onnodige en verspillende lichtuitstoot. Zoals Zandvoort, dat gedurende het hele jaar de openbare verlichting na 12.00 u ’s nachts dimt of de Zurichtoren in Den Haag, waar lichtzuinige verlichting in en om het gebouw aangebracht wordt.
Suggesties
Om de Nacht van de Nacht te vieren worden in alle provincies nachtelijke activiteiten georganiseerd. Kijk op www.nachtvandenacht.nl voor een uitgebreid overzicht. Hieronder een aantal suggesties van Natuur & Milieu:
Noord-Nederland
Bezoek het befaamde Eise Eisinga Planetarium in Franeker. U krijgt uitleg bij het oudst werkende planetarium ter wereld. Met fluisterboten over het nachtelijke Leekstermeer. Dineren bij kaarslicht in Abdij de Westerburcht in Westerbork. Ruik het wad, het water, het slib bij een wadwandeling op Texel.
Midden-Nederland
Ga naar de mysterieuze donkerte tochten in Vlaardingen,  vol kunst, theater, poëzie, dans, mime, film, muziek en performances. Of bezoek de Museumnacht in Utrecht en experimenteer met een zwart gat, doe proefjes met lichthinderdeskundige Wim Schmidt en ga live electronic music beluisteren. Ervaar hoe mooi de duisternis is en kom naar landgoed Mentink bij Winterswijk. Een unieke belevenis op een tijdstip waarop het natuurgebied normaal niet toegankelijk is.
Zuid-Nederland
Kom naar het volledig nieuw ingerichte observatorium met grote telescopen van sterrenwacht Philippus Lansbergen in Middelburg. Doe daar ook de workshop nachtfotogafie om het spel van donker en licht vast te leggen. Beleef de nacht zoals dieren en insecten dat doen in de Chaamse Bossen! Samen met de boswachters en natuurgidsen van Staatsbosbeheer ga je op ontdekkingstocht. Doe de ultieme duisterniservaring op in een ruimte die langzaam totaal donker wordt en daarna weer licht in voormalige steenfabriek Plinthos in Geleen. Ga nachtklimmen in klimpark Fun Forest Tegelen.
Meldpunt lichthinder
Volgens de betrokkenen storen veel mensen zich aan onnodig licht. Zoals kantoren waar het licht niet uit gaat. Of de lantaarnpaal die precies in de slaapkamer schijnt. Of gebouwen waar ’s nachts felle lampen op staan gericht. Daarom zijn de Natuur- en Milieufederaties de lichthinderkaart gestart, waar mensen meldingen van lichthinder kunnen doen. Ondertusen zijn al meer dan 1400 meldingen gedaan. De lichthinderkaart staat open tot en met zondag 23 oktober. Van alle meldingen wordt een top drie samen gesteld per categorie verlichting. Tijdens de Nacht van de Nacht wordt de landelijke top drie bekend gemaakt bij de Museumnacht in Utrecht. Vervolgens zoeken de Natuur- en Milieufederaties in iedere provincie naar oplossingen voor locaties waarover 2 of meer meldingen zijn, samen met de veroorzaker ervan.
Bron: Natuur & Milieu
Foto (cc) Vincent Teeuwen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.