Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Belasting luchtvervuiling veelbelovend.

3 dec 2019
  •  
leestijd 1 minuten
smog

© Pixabay

Een belasting op de industriële uitstoot van luchtvervuilende stoffen als stikstofoxiden, zwaveloxiden en fijnstof zorgt ervoor dat die uitstoot grotendeels kan worden teruggedrongen. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in een onderzoek.

De technologie is er

Het gaat om de uitstoot van staalbedrijven en producenten van basisplastic en kunstmest die voor veel gezondheidsschade zorgt. Door een heffing op te leggen, worden bedrijven gedwongen om naar oplossingen te zoeken om de schadelijke emissies te verminderen. Veel van de benodigde technologie, zoals filters, is volgens de onderzoekers al beschikbaar.

Hogere kosten

Uiteraard gaat dat wel gepaard met hogere kosten voor bedrijven. Maar de maatschappelijke schade door luchtvervuiling, voor een groot deel gezondheidsschade, is hoger dan de kosten voor de industrie om deze terug te dringen, aldus het CPB.

Voor de landbouw en verkeer valt een belasting tegen luchtvervuiling ook te overwegen, stelt het CPB. Die sectoren werden niet meegenomen in dit onderzoek. Dit zou nog onderzocht kunnen worden.


Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

avatar
gvandehaar4 dec 2019 - 13:38

Laat ik nou steeds denken dat mijn auto al belast wordt voor CO2 en roet en dat op de brandstof ook al veel belasting zit!

avatar
Sifrowest4 dec 2019 - 16:12

Het CPB komt er wel laat mee,wij wisten het al in de jaren 1950 Het geld stonk toen al niet en dat is in de jaren niet verandeerd