Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Belang energie uit Noordpoolgebied slinkt

  •  
04-09-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
olie_12.jpg
Olie en gas uit het gebied rond de Noordpool zullen tot 2050 een steeds kleinere rol spelen in de energievoorziening in de wereld. Dat blijkt uit een Noorse studie. Oorzaak zijn de hoge productiekosten die andere manieren van winning aantrekkelijker maken.Verdubbeling waardeDe waarde van bijvoorbeeld de olie zal in die periode nog wel verdubbelen, maar het aandeel zakt van 10 procent van de wereldproductie in 2010 naar 8 procent in 2050. Het gebied wordt door oliemaatschappijen juist als veelbelovend gezien.De studie is gedaan door het Centrum voor Internationaal Klimaat- en Milieuonderzoek in Oslo en Statistics Norway, het statistische agentschap in Noorwegen.Voor de gaswinning zijn de prognoses in het onderzoek nog slechter. Het aandeel zal slinken van 27 naar 22 procent van de wereldproductie.Ver van landVolgens Amerikaanse schattingen bevinden zich in het gebied 13 procent van de nog onontdekte wereldolievoorraden en 30 procent van de gasvoorraden. De meeste bronnen liggen ver van het land op zee en kennen over het algemeen zeer moeilijke weersomstandigheden.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.