NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bekendste bruinvis van de Oosterschelde dood aangespoeld

23 jun 2020
  •  
leestijd 1 minuten
Bruinvissen_W.J._Strietman.jpg

Bruinvissen

© W.J._Strietman

Voorbijgangers hebben vorige week langs de zeedijk bij de Sophiahaven in de Oosterschelde een dode bruinvis gevonden. Het blijkt bruinvis ‘Willemien’ te zijn, de bekendste bruinvis van de Oosterschelde die daar al zeker sinds 2011 rondzwom, meldt Stichting Rugvin maandag.

Ze was altijd makkelijk te herkennen door de inkeping in haar rugvin en de vele littekens op haar lichaam, deels als gevolg van een niet succesvolle aanval van een grijze zeehond. Sinds 2015 worden vanuit Stichting Rugvin toegewijde foto tochten op de Oosterschelde gemaakt met het fotograferen van bruinvissen als doel. Bruinvissen zijn individueel te herkennen aan het pigmentpatroon, de rugvinvorm, littekens en inkepingen in de rugvin of op de rug achter de rugvin. Luister naar de Vroege Vogels reportage van juni 2019:

Het zoogdier stond jarenlang bekend als ‘Willem’, vernoemd naar de schipper die voor onderzoek geregeld vrijwilligers van Stichting Rugvin liet meevaren op zijn boot. In juli 2017 werd deze bruinvis gesignaleerd met een kalfje. ‘Willem’ bleek dus een vrouwtje te zijn en werd omgedoopt tot ‘Willemien’. Na deze waarneming is ze nooit meer met een kalfje gezien, aldus de stichting.

De doodsoorzaak is niet duidelijk. Ook is niet bekend hoe oud het dier precies is geworden. Mogelijk is dat vast te stellen door onderzoek van haar tanden. Volgens een woordvoerster kunnen bruinvissen tien tot twintig jaar worden. De bruinvis is de meest voorkomende walvissoort in de Noordzee.

Het kadaver wordt door de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht onderzocht.

Bron: ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.