Hoor je wel eens een geroffel ergens vandaan komen? Of heb je wel eens een specht gezien? Grote kans dat je de grote bonte specht hebt waargenomen!
Bekende roffelaar
De grote bonte specht is de bekendste en meest algemene specht van Nederland. Het roffelende geluid van de specht wordt gemaakt door zowel het vrouwtje als het mannetje. Dit doen ze om hun territorium te markeren. Vaak zoeken ze hier een goed stuk dood hout voor uit, waardoor de roffel extra hard klinkt. In hun zoektocht komen ze ook wel eens uit op kunstmatige materialen. Zo zie je ze soms op lantaarnpalen of verkeersborden roffelen.
Hoofdpijn
Bij het zien van een roffelende of hakkende specht vraag je je misschien af waarom de vogel geen hoofdpijn krijgt? Nou om dat te voorkomen heeft de specht een slim foefje. De hersenen zijn namelijk gekleed in een soort schokdempers. Zo kan de specht lekker door roffelen!
Natuurlijk beheer
Met de specht gaat het goed. Doordat Nederlands bos steeds ouder wordt blijft er bij natuurlijk beheer veel dood hout staan. Dit zorgt ervoor dat de grote bonte specht meer potentiële nestplekken heeft en voedsel kan vinden.