Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Beïnvloedt luchtvervuiling gedrag?

  •  
30-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Amsterdam luchtvervuiling SMOG

© SMOG in Amsterdam - Bron Pixabay

Ook in Nederland zijn proeven gedaan met uitlaatgassen op mensen. Er is toen onderzocht wat de effecten van uitlaatgassen zijn op de informatieverwerking in de hersenen. Het kan namelijk zijn dat de luchtvervuiling een invloed heeft op het gedrag van mensen.

Internationaal onderzoek

In het Nederlandse onderzoek ademden mensen een uur lang omgevingslucht in. Deze proeven zijn goed gekeurd door de medisch ethische toetsingscommissie. In de Verenigde Staten is ook een groot onderzoek uitgevoerd naar luchtvervuiling. Hier werd gekeken naar naar de invloed van luchtvervuiling op negatief gedrag, zoals moord, overvallen, geweld en inbraken.

Toename crimineel gedrag

Uit data van negen jaar onderzoek onder Amerikaanse burgers bleek dat hoge concentratie van luchtvervuiling gelinkt was aan meer crimineel gedrag, in zes verschillende categorieën. Er werd gecorrigeerd voor belangrijke factoren zoals stadspopulatie, demografische samenstelling, inkomen, armoede en werkloosheid. Om de relatie tussen crimineel gedrag en luchtvervuiling verder te onderzoeken hebben de wetenschappers drie experimenten in de Verenigde Staten en India in gebieden met meer en minder luchtvervuiling uitgevoerd. Met gedragsexperimenten lieten de wetenschappers zien dat proefpersonen zich meer onethisch gingen gedragen nadat ze geconfronteerd waren met foto's van steden met luchtvervuiling. De theorie van de onderzoekers is dat het inademen van vervuilde lucht mensen zenuwachtig en gespannen maakt. Mensen die gespannen zijn, gaan zich eerder onethisch gedragen.

Informatieverwerking

Het Nederlandse onderzoek heeft ook effecten van luchtvervuiling op de hersenen gevonden. De uitlaatgassen beïnvloeden de informatieverwerking in de hersenen. Volgens de onderzoekers was dat was niet persé een nadelige invloed, maar wel een output van informatie die je soms ook voorafgaand aan een burn-out ziet.
Bron: Scientific American, NOS

Meer over:

luchtvervuiling
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.