Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Behulpzame vossentante

23 mei 2014
  •  
leestijd 1 minuten
vos-paulcools.jpg

© Fotograaf: PaulCools

Vossen jagen alleen, maar leven in familieverband waarbij vrouwtjes een gezamenlijk territorium delen. Als een van de vossen jongen krijgt, komt het voor dat ze in de opvoeding wordt bijgestaan door een of meerdere andere vrouwtjes. Die vrouwtjes hebben zelf nog geen jongen. Vaak zijn het zussen of dochters uit een voorgaand nest.
vosjong-angelalouwe
Fotograaf: Angela Louwe
Het gezamenlijk opvoeden van de welpjes heeft meerdere voordelen. Zo kunnen de extra vrouwtjes helpen meer voedsel te vinden en doen ze tegelijkertijd waardevolle ervaring op voor wanneer ze zelf jongen krijgen. En mocht de moeder plotseling wegvallen (door bijvoorbeeld de jacht of het verkeer), dan nemen de andere vrouwtjes de opvoeding geheel over. Handig dus, zulke tantes.
vosjong-mseuters
Fotograaf: Mike Seuters
vosjong-theus1
Fotograaf: Theus1

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.