Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Behandel zieke kastanjes met warmte

  •  
05-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Klimaatkamer_boom_Oss..jpeg
Kastanjebomen die de gevreesde bloedingsziekte hebben reageren positief op behandeling met warmte. Met matten en tenten worden de bomen tot 40 graden verwarmd. De bacterie die de ziekte veroorzaakt kan daar niet tegen, zo blijkt.
Onderzoekers van de Wageningen UR ontwikkelden een warmtebehandelingsmethode die sinds 2013 wordt uitgevoerd bij gemeenten in heel Nederland. 
Kastanjebloedingsziekte is de meest bedreigende ziekte van paardenkastanjebomen (Aesculus-soorten). De ziekte is besmettelijk en wordt veroorzaakt door een bacterie die zich nestelt in de bastcellen van de boom, die voor het transport van voeding zorgen. De cellen gaan daardoor dood waardoor een uitwendige bloeding ontstaat van boomsappen. Door het afsterven van de bast vermindert de sapstroom van de takken naar de wortels waardoor een boom kan afsterven. Aangezien kastanjebomen vaak monumentale en gezichtsbepalende elementen zijn in stad en landschap hecht de maatschappij veel waarde aan het behoud van de bomen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.