Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Begin herstel ozongat pas tegen 2010

  •  
15-09-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_135639.jpg
Ozongat zuidpool dit jaar weer extreem groot
Het gat in de ozonlaag boven de zuidpool, dat zich jaarlijks in lente vormt, wordt waarschijnlijk vanaf ongeveer 2010 kleiner. Onderzoekers verwachten dat de ozonlaag niet eerder dan halverwege deze eeuw geheel zal zijn hersteld. Dit jaar is het ozongat weer extreem groot en naar verwachting bereikt het volgende week zijn grootste omvang van zo’n 27 miljoen vierkante kilometer, een gebied ongeveer zo groot als Afrika.
De omvang van het ozongat dit jaar en de hoeveelheid ozon die dit jaar is afgebroken zijn vergelijkbaar met die in de recordjaren 2000 en 2003. Het ozongat van dit jaar wijst dus allesbehalve op een herstel van de ozonlaag. Het ozongat werd ontdekt in i985, dit jaar precies 20 jaar geleden.
Recent onderzoek laat zien dat buiten de polaire gebieden de dikte van de ozonlaag de laatste jaren weer geleidelijk toeneemt. Boven de zuidpool zal echter naar verwachting, zoals gezegd, het herstel van de ozonlaag niet eerder beginnen dan rond 2010.
Ook boven de noordpool wordt in de lente ozon afgebroken, door de dezelfde processen als boven de zuidpool. Boven de noordpool is het echter minder koud dan boven de zuidpool, waardoor de ozonafbraak boven de noordpool minder sterk is dan boven de zuidpool. De ozonafbraak boven de noordpool in de lente van 2005 was vergelijkbaar met die in 2000, toen een recordhoeveelheid ozon werd afgebroken.
Gebaseerd op metingen van de satellietinstrumenten SCIAMACHY en OMI houdt het KNMI dagelijks de ozonlaag wereldwijd in de gaten. De recente ontwikkeling van het ozongat en gegevens van de afgelopen 10 jaar zijn te bekijken op TEMIS (Tropospheric Emission Monitoring Internet Service.
De 16e september is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereldozondag. De datum herinnert aan de dag waarop in 1987 het Montreal Protocol van kracht werd. Dat verdrag voorziet in het geleidelijk verdwijnen van ozonafbrekende stoffen uit de atmosfeer.
Bron: KNMI

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.