Dood hout zit vol met allerlei schimmels en bacteriën. Vooral in het najaar komen overal opeens tonderzwammen, zwavelkopjes, hertezwammen en allerlei andere houtzwammen op het dode hout tevoorschijn. Dat betekent dat de natuur druk bezig is dat hout, dood organisch materiaal, af te breken tot humus, een stof die de structuur van de bodem verbetert. Daardoor worden de leefomstandigheden voor de levende bomen in het bos beter.
Ook tonderzwammen leven op dood hout van oude dikke bomen. Die werden in het verleden echter veel opgeruimd. Sinds het rotte hout blijft liggen, neemt het aantal tonderzwammen weer toe. En met de zwammen, ook kevers en andere insecten.
Onderzoeksbureau Alterra heeft tijdens onderzoek naar tonderzwammen en de daarin levende insecten een minuscuul en tot nog toe onbekend sluipwespje aangetroffen. Het diertje, met een lengte van 0,5 tot 0,7 millimeter, is Cleruchus polypori gedoopt. Het insect is slechts tweemaal zo groot als het grootste eencellige organisme, het pantoffeldiertje. De Cleruchus polypori heeft vleugeltjes die alleen bestaan uit staafjes met wat haartjes. De eitjes legt het wespje in de eitjes van de kevers die in de tonderzwam leven.
Bekijk
hier
de insecten die Harry Leurink in de dode bomen heeft gekerfd.
U kunt de houten insecten in het Speulderbos adopteren. Voor 250 euro betaalt u bijvoorbeeld een jaar het onderhoud van zo’n boom, en voor 5000 euro adopteert u een hele insectenboom. Zie ook de daarvoor geopende
website
.