Vroege Vogels

Beelden onthullen afknippen varkensstaarten

  •    •  
21-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
varken_06.jpg
Dierenbeschermers hebben met undercoverbeelden aangetoond dat boeren in Nederland en enkele andere EU-landen staarten van varkens afknippen. Dit afknippen is in strijd met Europese regels.
,,We willen dat Brussel meer inspecties laat doen'', stelde campagnecoördinator Geert Laughs van Compassion in World Farming donderdag bij de presentatie van de beelden in Brussel.
Boeren knippen de staarten af om te voorkomen dat de dieren in elkaars staart gaan bijten en elkaar zo verwonden. Varkens doen dat als ze zich vervelen. De EU-regels bepalen daarom dat er stro of speelmateriaal in de hokken moet liggen als afleiding.
De dierenbeschermers bezochten in de afgelopen twee jaar 74 varkenshouderijen in zes EU-landen. Bij de overgrote meerderheid waren staarten afgeknipt en was er geen of onvoldoende afleidingsmateriaal.
De negen onderzochte varkenshouders in Nederland scoorden na hun Spaanse collega's het slechtst. Bij alle waren staarten afgeknipt en bij 88 procent was onvoldoende afleiding.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.